Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Deze vorm van schimmelinfectie is zeer besmettelijk en wordt vaak overgedragen in vochtige openbare ruimtes waar veel mensen komen. Hierbij valt te denken aan sauna’s, zwembaden, wasgelegenheden op campings en kleedruimtes van sportverenigingen. Uiterlijke kenmerken van deze infectie zijn; blaasvorming die na het opengaan vocht afscheiden waarna kleine wondjes ontstaan.

Belangrijk is niet te lang door te lopen met een voetschimmel. In de beginfase is deze infectie goed te behandelen met een antischimmel product.

Adviezen met betrekking tot het bestrijden van voetschimmel:

  • Was dagelijks je voeten, het liefst zonder zeep.
  • Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Draag sokken zonder synthetische stoffen.
  • Draag schoenen van leer het liefst met leren zolen en vermijd zoveel mogelijk kunststof of rubber aan schoenen, dus ventileren van de schoenen is belangrijk.
  • In vochtige ruimtes draag altijd slippers.

Behandeling

De meeste voetschimmels liggen op de huid en zijn goed te behandelen met een antischimmel product. Deze is bij ons verkrijgbaar en kan door uzelf worden aangebracht. Belangrijk is dat de behandeling consequent volgens beschrijving wordt uitgevoerd. Voetschimmels kunnen ook diep in de huid zitten, raadpleeg dan je huisarts deze kan je anti-schimmelpillen voorschrijven, deze zijn echter niet vrij van bijwerkingen.

Naast voeten moet ook het schoeisel worden ontsmet met een schimmeldodend preparaat.

voetschimmel zwolle