Wat doet een medisch pedicure?

Pedicure is in principe een vrij beroep en mag zonder diploma’s uitgeoefend worden. Het spreekt voor zich dat voor het goed uitoefenen van het beroep pedicure kennis en kunde nodig is die verder gaat als het alleen knippen van de nagels en het verwijderen van eelt. Pedicures die professioneel hun beroep uitoefenen zijn gediplomeerd en meestal aangesloten bij de branche organisatie ProVoet. Een (gediplomeerd) pedicure geeft voorlichting en adviseert, knipt nagels, verwijdert overtollig eelt, behandelt en verwijdert likdoorns en maakt ingegroeide nagels weer los van de huid. De pedicure is op de hoogte van voetproblemen en behandelt infecties die voetschimmel en schimmelnagels veroorzaken. Ook maakt de pedicure blauwdrukken om drukpunten onder de voet zichtbaar te maken en kan je adviseren over antidrukmiddelen. Ook kan de pedicure cliënten doorverwijzen naar de huisarts of podoloog/podotherapeut.

Een pedicure die is aangesloten bij Provoet geeft je de zekerheid dat je behandeld wordt door opgeleide en gediplomeerde pedicures, die onder toezicht staan en aan de eisen voldoen van deze brancheorganisatie.

De medisch pedicure

In tegenstelling tot de ‘reguliere’ pedicure is een medisch pedicure is bevoegd en erkend door zorgverzekeraars om cliënten te behandelen met een zogenoemde risicovoet en het toepassing van specialistische technieken. Een risico voet is een voet met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van een ziekte of een andere medische oorzaak. Cliënten met diabetes, reuma, verlamming, spasticiteit, ouderen met verwaarloosde voeten vallen onder de risicovoet.

Als Medisch Pedicure val je onder het accreditatiepuntensysteem. Dat is onderdeel van het KRP (KwaliteitsRegistratie voor de Pedicure). Met dit systeem wordt kennis en kunde op het vakgebied geborgd. Dit systeem is gebaseerd op een accreditatieformat dat telkens voor een periode van drie jaar wordt vastgesteld. Met dit systeem wordt gegarandeerd dat de medisch kennis en kunde van de medisch pedicure altijd actueel is.

Medisch Pedicure ProCert
Medisch Pedicure ProVoet