Likdoorn
Een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd is een glasachtig geel plekje op een klein oppervlakte van de huid. Likdoorns veroorzaken pijn doordat deze niet op de huid liggen maar als een pegelvormig naar binnen groeien. De pijn wordt veroorzaakt door een harde naar binnen gegroeide eeltkern die druk kan uitoefenen op de zenuwen of het bot van de teen. Vaak wordt gedacht dat likdoorns, net als wratten, wortels hebben maar dit is een misverstand.
Ontstaan van likdoorns
Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen en/of, een verkeerde stand van de voeten. Vergroeiing bijvoorbeeld als gevolg van reuma kan eveneens de oorzaak zijn van het ontstaan van likdoorns. Er zijn verschillende type likdoorns; een weke likdoorn vormt zich in de huid tussen de tenen, de huid is hier vrij zacht en week. Deze likdoorn is niet geel maar witachtig van kleur en voelt week aan. Een zaadlikdoorn komt vooral veel voor onder de voetzool en de hiel en wordt niet veroorzaakt door druk of wrijving. De oorzaak komt voort uit een droge en slecht gevoede huid. In tegenstelling tot de andere soorten likdoorns veroorzaakt deze geen druk op de huid en doet geen pijn.
Behandeling
De pedicure kan de likdoorn in zijn geheel verwijderen. Als aan de oorzaak niets wordt gedaan zal de likdoorn na verloop van tijd weer terugkomen. Tijdens de behandeling kun je advies krijgen hoe je dit eventueel kunt voorkomen. Likdoorns worden vaak veroorzaakt door knellend of slechtpassend schoeisel. Wellicht komt hier het spreekwoord vandaan; “wie mooi wil zijn moet pijn lijden”