Schimmel/kalknagels ook wel mycosenagels genoemd beginnen meestal met een besmetting en aantasting van de grote teennagel. Een geïnfecteerde nagel gaat nooit vanzelf over. Als er geen behandeling plaatsvindt, zullen ook andere nagels besmet worden. In feite is dit dezelfde besmetting als voetschimmel/zwemmerseczeem.

Kenmerken van een schimmelnagel zijn verkleuring van de nagel in wit of geel. In een later stadium zal de kleur veranderen in geelbruin, de nagel wordt bros en verdikt zich. Het lijkt alsof de nagel dikker wordt maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed.

Behandeling

De pedicure bestrijdt de geïnfecteerde nagel(s) als volgt. Eerst worden de nagels dunner gevijld met als resultaat dat de nagels er vaak weer frisser en gezonder uitzien en minder pijnlijk zijn. Vervolgens wordt de nagels behandeld met tinctuur en crème waarmee schimmelnagels te bestrijden zijn. Door het dunner maken van de nagels kunnen infectie dodende middelen dichter bij de infectiebron aangebracht worden.

In het begin van de behandeling zie je nog weinig resultaat. De aangetaste delen op nagels moeten eerst helemaal uitgegroeid zijn waarna zich weer langzaam een nieuwe gezonde nagel kan vormen.

Voor de hardnekkige schimmelnagels is er sinds enige jaren een nieuwe behandeltechniek, een zogenoemde laserbehandeling. Deze bestaat uit gemiddeld 3 (niet geheel pijnloze) behandelingen die er voor zorgen dat de schimmel gedood wordt en je weer mooie gezonde teennagels krijgt.

schimmelnagels kalknagels behandeling