Wanneer de huid langdurig en regelmatig bloot wordt gesteld aan drukbelasting ontstaat eelt. Eelt komt het meeste voor op onze voeten en de handen. Eelt geeft onze huid een natuurlijke bescherming tegen drukpunten op de huid en voorkomt een branderig gevoel en pijn. Zoals gezegd is eelt een natuurlijk proces en is niet te voorkomen als gevolg van dagelijks terugkerende handelingen. Een beetje eelt werkt beschermend, maar teveel eelt is niet prettig en kan tot (pijn)klachten leiden.

Wat is eelt?

Bij eelt is er sprake van een opeenhoping van de bovenste dode laag huidcellen. Bij het ontstaan van eelt worden er als gevolg van plaatselijke druk en wrijving meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven.

Mogelijke oorzaken van te veel eelt

Het ontstaan van overtollig eelt kan verschillende oorzaken hebben. Eelt kan ontstaan door overbelasting van de voeten, bijvoorbeeld in beroepen waarbij je veel moet staan en/of lopen. Als gevolg van overgewicht komt er meer druk op de voeten waardoor de kans op eeltvorming groter wordt. Een andere belangrijke oorzaak is slecht passend schoeisel. Schoenen welke te ruim of te krap zitten en/of een te hard of te zacht voetbed hebben veroorzaken onnodige eeltvorming.

Het niet dragen van sokken, verkeerde inlegzolen of te smalle steunzolen kunnen eveneens van invloed zijn op eeltvorming. Bij het ouder worden, wordt je huid droger en vergroot de kans op (overtollige) eeltvorming. Door je voeten dagelijks met een vochtregulerende en vette crème te behandelen wordt het uitdrogen van de huid tegen gegaan.

klachten bij eelt zwolle

Klachten bij eelt

Onder de hiel of de bal van je voet kan de hoeveelheid eelt zich behoorlijk ophopen. Hierdoor kunnen diepe groeven (eeltkloven) ontstaan, die zich meestal concentreren rondom de hiel. Als eelt te dik wordt ontstaat er een branderig gevoel en kan op die plek van de voet pijn ontstaan. Op de plekken met overtollig eelt kan een likdoorn of een eksteroog ontstaan.

Waarom naar de Pedicure?

De pedicure is de aangewezen plek om je te laten voorlichten over het ontstaan van je eelt en de behandeling ervan. De pedicure kan een blauwdruk maken van je voeten waarop te zien is op welke plekken de druk het grootst is. Vervolgens wordt het overtollige eelt vakkundig verwijderd en indien nodig worden gelijk likdoorns, ingegroeide nagels en kloven behandeld. Naast de medische behandeling vinden wij het ook belangrijk om je voeten lekker te verzorgen door middel van een voetencreme en het lakken of polijsten van de nagels. Zo loopt je niet alleen klachtenvrij maar ook met verzorgde voeten de deur uit.